Stabil ekonomi

Kreditkort

Kreditkort

Ett kreditkort fungerar som en extra buffert som man kan låna av när man är i behov av extra pengar. Det kanske handlar om att dryga ut kassan mot slutet av månaden eller att betala en oförutsedd räkning med hjälp av kreditkort. Dock finns det även risker med kreditkort då man lätt spenderar mer än man kanske behöver. Inte alla har den disciplin som krävs för att avstå från att använda kreditkort för impulsköp eller en trevlig kväll ute på restaurang. För att veta vad ett kreditköp innebär kan man titta på avgifterna på det kort som intresseerar. Det finns en uppsjö kreditkort bl.a. på crediwizz.com.

Ränta och avgifter för kreditkort

Kostnader för kreditkort är ofta förhållandevis låga och man betalar bara ränta i samband med att krediten utnyttjas. För de flesta kreditkort utfärdas en faktura månadsvis då man antingen kan betala in hela beloppet som man utnyttjat eller ett ”minimibelopp”. Väljer man att endast betala minimibeloppet löper räntan fortsatt för det belopp man ännu inte återbetalat. På så sätt kan en kredit bli ganska dyr om man ser det över en längre tid. Har man möjlighet är det därför mest ekonomiskt fördelaktigt att återbetala hela det använda kreditbeloppet.

Om man missar att betala månadsfakturan för kreditkort är det vanligt att man åker på en straffavgift. Detta kan i sin tur påverka den egna kreditvärdigheten på ett negativt sätt. Ett sätt att undvika detta är skaffa autogiro i samband med anskaffande av kreditkort så att fakturabeloppet dras automatiskt från kontot varje månad.

Om man använder kreditkortet för uttag i kortautomater i Sverige och utomlands bör man först ta reda på vilka avgifter detta medför. Kreditkort används med fördel för att handla med och lämpar sig inte alltid i första hand för kontantuttag.

Fördelar med kreditkort

  • Kreditkort erbjuder ofta försäkringar i samband med exempelvis köp av en resa vilket kan innebära att man får pengar tillbaka om resan ställs in eller om man blir sjuk eller gör sig illa när man är utomlands.
  • Vissa kreditkort har ett bonusprogram kopplat till kortet såsom återbäring på alla köp, så kallad ”cashback” som ger kreditkortsinnehavaren pengar tillbaka. Det kan också handla om insamlande av bonuspoäng som medför rabatter på framtida köp av olika slag.
  • Om man skulle tappa eller få kreditkortet stulet behöver man bara ringa kortutgivaren och anmäla detta för att få kortet spärrat direkt. Detta innebär en trygghet för kreditkortsinnehavaren då man inte behöver riskera att någon otillbörlig använder sig av kortet och spenderar ens pengar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *