Tycker du det är skakigt på börsen? Lugn, det är helt normalt. Stockholmsbörsen och andra börser går då och då in i svagare perioder. Ibland blir reaktionerna stora. Så var det under IT-kraschen, finanskrisen och nu under coronapandemin. På lång sikt har dock aktier slagit nästan alla andra typer av investeringar. Med det sagt finns det en del tips på saker att göra för att få en mer balanserad aktieportfölj. Det är bra eftersom risken minskar. Som investerare vill du ha så bra avkastning till så låg risk som möjligt.
Skaffa en bred portfölj
Det viktigaste för att skapa en balanserad portfölj är att sprida på riskerna. Tyvärr är det många svenskar som endast äger en eller några få aktier. En sådan aktieportfölj klarar sig sällan bra i längden. Bygg upp en portfölj med minst 12 – 15 aktier, gärna lite mer. Köp aktier – inte bara i flera bolag utan även i olika sektorer. Sprid gärna på riskerna genom att köpa aktier på andra marknader också, t.ex. i USA och Kanada eller ute i Europa.
Fyll på med preferensaktier i aktieportföljen
Det finns flera skäl att skapa en aktieportfölj med preferensaktier i. En av anledningarna är att den typen av aktier med hög direktavkastning fungerar bra för att balansera upp andra innehav. Den höga direktavkastningen ger (oftast) intäkter även när det går lite sämre på börsen. Då kan du använda pengarna till att köpa aktier i andra bolag som då är på ”rea”. När börsen sedan vänder uppåt blir det extra kraft i din portfölj eftersom du tankat nya aktier på botten.
Köp gärna lite räntepapper
Räntepapper och räntefonder kan kännas lite småtråkigt. Varför nöja sig med en avkastning på kanske 1 – 3 procent när man kanske kan få 8 – 10 procent i aktier? Det är sant, men endast på sikt. Under kortare perioder har räntepapper en stabiliserande effekt på portföljen. Ju längre sparhorisont du har desto mindre räntefonder ska du dock äga. En tumregel är att ha så stor andel räntefonder som du är år gammal. Är du 50 år kan du alltså ha 50 % räntefonder och resten aktier eller aktiefonder. Preferensaktier får nog klassas som vanliga aktier i detta fallet.
Balansera om
Tyvärr glömmer allt för många investerare vikten av att balansera om i sin aktieportfölj då och då. Att balansera om innehaven innebär att köpa mer av de innehav som gått dåligt och sälja av de innehav som gått bäst. När du gör det kommer risken i portföljen att ligga kvar på ungefär samma nivå oavsett vad som händer på börsen. Speciellt om du har räntepapper i portföljen kommer du att märka effekten av att balansera om. När börsen störtdyker kommer räntepapperna oftast att ligga kvar ganska stabilt. När det är dags att balansera om portföljen, t.ex. en gång i kvartalet, har du pengar från räntefonderna att köpa aktier för.