Genom aktiehandel kan små pengar bli stora. Tack vare ränta-på-ränta-effekten kan ett par tusenlappar bli miljoner – givet att du har en lång sparhorisont. Det är svårt att hitta ett argument för att inte börja med aktiehandel, med tanke på hur enkelt det är idag.
Så hur gör man?
Först och främst – vilket konto är bäst för aktiehandel?
När du börjar med aktier kommer du märka att det finns flera olika kontotyper; Aktie- och Fondkonto, Kapitalförsäkring och investeringssparkonto.
- Investeringssparkonto. Med ett ISK slipper du bekymmer med deklarationen. Du betalar skatt en gång per år, och du behöver alltså inte betala vinstskatt på det som du säljer och går plus på.
- Aktie- och Fondkonto. Den stora fördelen med den här kontotypen är att du kan dra av vinstpengarna mot förlusterna och på så vis minska skatten när det går mindre bra för dina värdepapper.
- Kapitalförsäkring. Precis som med ett ISK slipper du deklarationen. En avgörande skillnad är dock att det inte är du som står som ägare för aktierna, utan istället banken. Kan lämpa sig bra för den som vill investera företagets kapital, men kan även fungera för privatpersoner.
De flesta rekommenderar ISK för den som ska börja handla. Det är enkelt att komma igång, du slipper besvär med deklarationen och du står som ägare själv.
Börja med investmentbolag
Det är inget man måste göra, givetvis, men många rekommenderar att den som är ny till aktiehandel investerar i investmentbolag. Eftersom deras affärsidé är att köpa andelar av andra bolag, innebär det att risken sprids. Således är det ofta stabila köp. Populära investmentbolag att köpa andelar i är till exempel Kinnevik och Investor – men det finns många att välja mellan.
Vet mer om ränta-på-ränta-effekten
Alla kan tjäna mycket pengar på aktiehandel, sägs det. Det gäller bara att man inte har för bråttom. Ränta på ränta innebär att du får avkastning på din avkastning.
Exempel: Du får 10 % avkastning på 1 000 kronor. Ditt kapital ökar då med 100 kronor till 1 100 kronor. Får du 10 % avkastning igen, så ökar ditt kapital från 1 100 kronor till 1 210 kronor – en ökning som är större än den föregående, tack vare såväl grundinvestering som den första avkastningen på 100 kronor. Med tiden ökar pengarna snabbare.