Stabil ekonomi

Besök maklarofferter.se för att jämföra mäklararvoden

Rent tekniskt sett är det du som säljare som betalar det mäklararvode som din fastighetsmäklare tar för att tillhandahålla sina tjänster. Vilka arvoden som gäller i ditt område kan du enkelt ta reda på via sajten maklarofferter.se. Precis som namnet på sajten antyder kan du där enkelt ta in offerter och jämföra arvodena från flesta fastighetsmäklare.

Jämför arvoden med hjälp av maklarofferter.se

Egentligen är bilden av dessa arvoden ganska missvisande. För man skulle lika gärna kunna se det som att köparen av din bostad är den person som i praktiken betalar arvodet. Men oavsett hur man ser på saken kommer detta arvode tas av köpeskillingen och därmed påverka din vinst från affären.

Så egentligen påminner ett mäklararvode lite grann om den kortavgift som en butik eller restaurang betalar när du betalar med ditt betalkort. Tekniskt sett är det handlaren som betalar en viss avgift per processad betalning. Men om det inte fanns någon kortavgift skulle handlaren istället kunna sänka sin avgift och fortfarande tjäna samma pengar. Samma princip gäller alltså när det kommer till din fastighetsmäklares arvode.

Oavsett vilket rekommenderar vi starkt att du jämför arvoden via sajten maklarofferter.se!

Räkneexempel utifrån vad som är ett normalt mäklararvode i Göteborg

Om vi utgår från vad som är ett normalt mäklararvode i Göteborg kan vi enkelt tydliggöra denna skillnad. Till exempel kan vi ponera att du ska sälja en fastighet som är värd 5 000 000 kr. De arvoden som stadens fastighetsmäklare tar för sina tjänster ligger i genomsnitt på cirka 2-3 %. Beroende på var i detta spann din mäklare ligger kan skillnaden blir stor.

  • 2 % av 5 000 000 kr är 10 000 kr.
  • 2,5 % av 5 000 000 kr är 12 500 kr.
  • 3 % av 5 000 000 kr är 15 000 kr.

Som du märker påverkar det mäklararvode som din fastighetsmäklare tar vinsten från din bostadsaffär. Vid ett försäljningspris om fem miljoner kronor varierar arvodet alltså 5 000 kr bara med en procent differens i arvode. Därför är det viktigt att du jämför arvoden och förhandlar dig till ett så lågt sådant som möjligt!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *