Stabil ekonomi

Jämför lån på rätt sätt – titta inte bara på räntan

Det är viktigt att förstå såväl fördelarna som nackdelarna med låneprodukter. Därför är det viktigt att du jämför lån och sätter dig in i skillnaderna mellan dem innan du gör ditt val. För det är nämligen inte bara räntorna som skiljer sig åt mellan olika långivare – även andra faktorer kan variera.

Räntesatserna är dock en av de viktigaste anledningarna till att svenska konsumenter jämför lån. En högre ränta betyder nämligen att du tvingas betala en högre räntekostnad för lånet. Därmed blir det lån som du väljer att teckna dyrare ju högre räntan är. Av denna anledning är det bara logiskt att detta är en faktor som många låntagare tittar på. Men med detta sagt bör du absolut inte stirra dig blind på en enskild faktor som denna!

När du jämför lån bör du även titta på andra faktorer

Till de övriga faktorer som du bör kika på och jämföra hör:

  • Säkerheten. Du kanske ska låna pengar utan säkerhet? Annars är detta en viktig faktor att titta närmare på. För om du behöver lämna din bostad, ditt fordon eller någon annan egendom som säkerhet bör du inte göra detta lättvindigt. För om du inte kan betala tillbaka lånet som planerat riskerar du nämligen att bli av med egendomen.
  • Avgifter. Det finns många avgifter som du kan påföras när du tar ett lån. Några exempel på dessa är: startavgift, dröjsmålsavgift samt en avgift om du återbetalar lånet tidigare än förväntat. Avgiftsstrukturen skiljer sig åt mellan olika långivare och låneprodukter.
  • Löptid. Även löptiden är viktig att hålla koll på. Ett lån kan nämligen vara kortfristigt eller långsiktigt. Kanske ska du låna pengar på mellan 12 och 84 månader? Löptiden blir då väldigt viktig. Detta då den dels är en av de faktorer som avgör hur stor den månatliga kostnaden blir. Men löptiden är framför allt också viktig då den berättar under hur lång tid som lånet ska återbetalas.

Summa summarum är att det viktigt att du jämför lån när du ska låna pengar. Detta för att du ska kunna shoppa runt och hitta det alternativ som är bäst för just dig!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *