Stabil ekonomi

Vet mer om svenska företag

Vet mer om svenska företag

Det finns många svenska företag, stora som små och med olika bolagsformer. Är du kanske sugen på att starta ett eget företag, eller bara allmänt intresserad av företagande? Då kan du läsa mer här, alltifrån vilka dom vanligaste bolagsformerna är till hur det är att driva ett företag.

Olika bolagsformer för svenska företag

Det finns som sagt både stora och små svenska företag och en av alla dom saker som kan skilja dom åt är själva bolags, – eller företagsformen. Givetvis skiljer sig även typer av verksamheter sig från allt mellan himmel och jord men här kan du läsa mer om just företagsformer och lite mer om vad dom innebär:

  • Aktiebolag – Ett aktiebolag, eller AB, är den bolagsform som många svenska företag av har. För att starta ett aktiebolag krävs minst 25 000 kronor i aktiekapital och ett AB måste även ha en styrelse. Ett aktiebolag är en juridisk person och ägare/delägare är inte personligt ansvariga för skulder och annat.
  • Handelsbolag – Ett handelsbolag behöver ha två eller fler bolagsmän, som i det här fallet är samma sak som delägare. Dessa är ansvariga för företagets skulder, vilket i praktiken innebär att man kan behöva betala av en skuld som är företagets med sin privata ekonomi.
  • Enskild firma/näringsverksamhet – En enskild firma har en ensam ägare och det finns egentligen ingen tydlig gräns mellan personen som driver företaget och själva företaget. Organisationsnumret är personens personnummer och även här är man själv ansvarig för till exempel skulder. Man behöver dock inte arbeta ensam i en enskild firma trots att det bara finns en ägare, det går bra att ha anställda också.

Att driva företag

Bland dom många svenska företag som finns så finns också många ägare och delägare. Hur det är att driva ett företag kan skilja sig på många punkter, bland annat beroende på storlek och vilken typ av verksamhet man driver.

Det finns dock många skillnader mot för att vara anställd och många som driver eget gillar friheten att själv kunna styra över arbetstid och fritid på ett annat sätt – även om det också i många fall krävs att man arbetar mer än en normal heltid.

Visste du förresten att det finns ca 1,2 miljoner svenska företag? Kanske blir du en dag en av dom.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *